HAKKIMDA
English Version
SEDAT AÇIL
13 Ekim 1979 İstanbul doğumlu. Fotoğrafçı, belgesel yönetmeni ve yapımcısı, yazar, doğa sporcusu…
1994 yılında amatör olarak başladığı fotoğrafçılığa 2003 yılından bu yana profesyonel olarak yerli ve yabancı birçok dergi ve ajans için fotoğraf çekerek devam ediyor. Anadolu’da çektiği fotoğrafları National Geographic ve Cornucopia gibi birçok dergide yayınlandı.
Sürekli gezerek özellikle Anadolu coğrafyasını fotoğraflamayı amaç edindi. Sevdalısı olduğu Anadolu’yu defalarca arşınladığı gibi Balkanlar’ın tamamını, Kafkasya ve Ortadoğu’nun büyük bir kısmını gezdi.
Fransa’da düzenlenen “Prix de la Photographie Paris” uluslararası fotoğraf yarışmasında aldığı ikincilik ödülünün dışında yerli ve yabancı yarışmalardan çok sayıda ödüller aldı, yurtiçi ve yurtdışında birçok sergiye katıldı. National Geographic’in “90 Fotoğrafçı 90 İstanbul” albümünde yer aldı.
Hava fotoğrafçılığı konusunda 16 saate yakın Bell 407 helikopterle uçuş tecrübesi bulunmaktadır.
Dağcılık, off-road, yelken ve uzun soluklu overland trans ekspedisyonlar başta olmak üzere 16 yaşından beri birçok doğa sporuyla uğraştı. Kendi gezi yazılarını ve yol deneyimlerini paylaşmak için 2000 yılında kurduğu Gezenbilir.com, içeriği ve 170 bini geçen üye sayısıyla Türkiye’nin en büyük doğa sporları, karavancılık ve offroad portalı haline gelmiştir.
Gezenbilir olarak 2006 yılından 2014 yılına kadar her birine 4 binden fazla kampçı, karavancı ve offroadcunun katıldığı 6’sı ulusal, 2’si uluslararası olan Gezenbilir Doğa Sporları Festivali’ni organize etti. Bu festivaller, Kemaliye Doğa Sporları Festivali’nden sonra ülkemizde düzenlenen ikinci doğa sporları festivalidir.
Gezenbilir olarak düzenlediği etkinlikler ve sosyal sorumluluk projelerinin ulusal çapta büyümesiyle 2009 yılında kurumsallaşarak ekibiyle birlikte Gezenbilir Doğa Sporları ve Gezi Kültürü Derneği’ni kurdu. Halen derneğin yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütmektedir.
Doğa ve doğa sporlarıyla ilgili birçok sivil toplum kuruluşunun aktif çalışmalarında yer aldı. Geçmiş yıllarda Türkiye İzcilik Federasyonu (2004-2006) ve Türkiye Eskrim Federasyonu’nda (2009-2011) basın danışmanlığı görevlerinde bulundu. Ocak 2014’de yapılan genel kurul seçimlerinde Ulusal Kamp Karavan Federasyonu‘nun yönetim kurulu üyeliğine seçildi.
Başta Orman ve Turizm Bakanlıkları olmak üzere, valilikler, üniversiteler ve kalkınma ajansları için birçok bölgenin doğa sporları ve turizm envanter çalışmasında yer aldı, tanıtım filmlerini çekti.
İlk belgeseli 2001 yılında üç kişilik bir ekiple Amanos Dağları’nda gerçekleştirdiği beş günlük trans dağ geçiş faaliyeti oldu.
Ekibiyle birlikte 2016 yılında TRT için hazırladıkları, Türkiye’nin anıt ağaçlarını konu alan Kadim Belgeseli’nin ilk bölüm çekimlerinde, Karadeniz Ereğli ormanlarında yaşının 4116 olduğunu tespit ederek dünyanın en yaşlı porsuk ağacının keşfini gerçekleştirdiler.
İZ TV için hazırladığı “Trans Karadeniz” belgeseli çekimlerine Samsun’dan başlayarak Artvin’in Gürcistan sınırındaki Macahel Vadisi’ne kadar ekibiyle birlikte 10 gün Karadeniz Dağları’nı arşınladı. Yolculuk boyunca Yeşil Yol Projesi’nin bölgeye vereceği etkiyi de yöre halkının değerlendirmeleriyle gözlemledi.
TRT Belgesel için off-road ve doğa sporları temalı “Yolaçık” ve Türkiye’nin ilk araç modifikasyon programı “Garaj” programlarının yapım koordinatörlüğünü ve sunuculuğunu, yine TRT Belgesel için Türkiye yaban hayatının envanteri niteliğindeki “Yaban Hayatı” adlı belgeselin yönetmenliğini, TRT Haber için hazırlanan ve ilk bölümünde Avrupa’nın en yaşlı ağacının keşfinin yapıldığı “Kadim” belgeselinin görüntü yönetmenliğini yapmıştır.
Bugüne kadar sadece TRT için 100’den fazla belgesel ve programın yapımında yer almıştır.